Redfern Terrace

Redfern NSW Australia
ID

Transforming this lovely terrace into a beautiful contemporary home is a balance of sensitive inclusions and gentle visual expansions.  Rather than swell the parameters for an expanded internal volume, the design works with the existing footprint to create a series of courtyard views, while reserving budget for incredible furnishings. 

Responding to a brief for a tranquil home and imbuing a sense of calm was paramount in the decision making, from textural variation to colours, detailing and elements of comfort and luxury. The subtle combination, for example, of matt painted walls in palest grey and lime-washed timber flooring, acts to blur lines and create a single soft expanse. Furnishings, chosen for their sculptural form and deep levels of comfort reside on beautiful bespoke rugs, while lighting is subtle and ambient. Moreover, the newly installed steel framed windows, while creating a streamlined and simplified profile, have the additional benefit of double-glazing to bring a peaceful hush to this home.

The result is an elegant simplification where some elements, such as the original lead light windows, are retained, while large architraves have been replaced with a slim bull nose detail.  Bespoke joinery and selection of marbles and flamed finished granite all with an underling shade of blue or grey expand the kitchen exponentially, while kitchen storage, continues into the dining space to form a generous kitchen and separate dining space. 

Snapshot

Client
Kirsten Stanisich 

Awards
2017 Australian Interior Design Awards, Residential Design, Commendation

 

Related Links
White House
Arco Residence
Elwood Residence
A Private Residence