The Riley

Darlinghurst NSW Australia
ID

Design inspiration for The Riley came from the character of the original building and the iconic area of Darlinghurst. Known for years as being a mechanics workshop, the shell of the building was retained with new internal floor levels to suit a residential conversion.

The warehouse is positioned on a corner block with large windows facing the streets. The back of the building however, abuts neighbouring terraces and was devoid of natural daylight. Our solution was to create a light well, the full height of the building, that enables daylight penetration to all levels and creates a private vertical garden. This light well gives a sense of transparency across the floor plates and enables cross flow ventilation.

The original timber double-hung windows were replaced with steel framed hopper windows. Where a new penetration was made in the façade, it has been expressed with diagonal patterned bricks providing a subtle distinction between the original fabric and the new work. This interpretation of the buildings history was essential to retaining the charm of the warehouse and an architectural reading of the alterations.

Each residence has three levels with their own entry from the street and a new rooftop pavilion that contains the master bedroom and terrace. The building has been reimagined with an open flow of space and light and interiors that still very much celebrate the unique nature of the warehouse.

Snapshot

Client
Freehold Capital 

Related Links
Ashlar
Banc
Balmoral Quay Stage Two
Bijou