Cleveland Rooftop wins prestigious Architizer A+Awards

August 2018
Cleveland Rooftop, a 3-bedroom addition to the original Demco Machinery building in Sydney’s inner-city was recently honoured with the jury award for Residential-Apartment at the 2018 Architizer A+Awards. Architizer A+Awards is the largest awards program focused on promoting and celebrating the year’s best architecture and products. Its mission is to nurture the appreciation of meaningful architecture in the world and champion its potential for a positive impact on everyday life.


The award celebrates Cleveland Rooftop, a new home on a former factory rooftop enveloped by gardens, as an example of how architecture and landscape can work harmoniously to enhance biodiversity and a welcoming respite from the pressures of city life. This is the third major award win for Cleveland Rooftop which won the 2017 Best Design Awards for Residential Repurposed Spaces and 2017 INSIDE World Festival of Interiors category for Residential.


“The ambition for Cleveland Rooftop was to realise a garden that you happened to live in, rather than an apartment surrounded by greenery. This sky landscape is a retrieval from the bustling city lifestyle, and contributes to the network of inner-city green spaces,” says Adam Haddow, director of SJB Architects Sydney and principal architect for the project.


Cleveland Rooftop is an addition to the original Demco Machinery building spanning between two original rooftop elements; the goods lift enclosure and overrun (now the master bedroom and study) and the emergency escape stair (now bedroom 3). While not attempting to directly reference the aesthetic of the original building below, this new addition aims to follow its lead, delivering a raw concrete space with large expanses of glass to encourage light penetration.

 
Internally, the Cleveland Rooftop apartment is organised around connections to the sky. A number of skylights punctuate the plan, delivering light to the entry lobby, bathrooms and internalised corridor. A deep cut within the living space punctuates the plan, bring the landscape into the home – helping to dissolve the interior/exterior interface. The material palette is simple, raw and not intended to be overly detailed. The use of concrete throughout, timber floors, painted plasterboard and external granite paving gives the home a relaxed feel.
 
Related Links
Carlton Neighbourhood Learning Centre
SJB Folio No.1
SJB sets new industry benchmark in parental leave
Planning approval obtained for Victorian Pride Centre