51 Langridge Street

Collingwood VIC Australia

Located in the historically and culturally vibrant suburb of Collingwood, known for its old warehouses and industrial character, 51 Langridge presents a contemporary insertion into its context. However, it takes a variety of formal material and construction cues from its many historic neighbours.

The building epitomises our stance on workplace design - highly sustainable and contextually relevant design that promotes the health and wellbeing of workers. Initiatives include multiple double-height gardens, extensive end-of-trip facilities and bicycle parking, prioritised cycling pathways, solar energy capture, green breakout spaces, rainwater harvesting and a productive rooftop garden.

Externally a bold, green stair runs to the rooftop, creating a signature gesture on the boundary side of the building which also contributes significantly to the ethos of the project – as a workplace that puts wellness first. Fresh air and views over Collingwood and the Melbourne CBD provide an attractive alternative to the lift, encouraging incidental exercise and casual interactions.

A large corner ‘archway’ signifies the main entrance into the building and retail tenancy. The upper levels are characterised by staggered concrete panels with an intricate, woven brickwork pattern - a highly textural, fabric-like skin.

Related Links
William Street
SJB Sydney Studio
Orana in Residence
Andrew Parr - Gold Medal winner at 2019 IDEA